Family Courtyard

Virginia Beach, VA

Type/ Residential
Time/ 2018-19
Client/ Private
Status/ Under Construction

The Family Courtyard project is a renovation and addition to a single family house in the suburbs of Virginia Beach. The challenge we are presented with is adding a new garage/workshop addition and a pool with outdoor spaces within a relatively small backyard of a corner lot. 

Starting with our proven Vision Workshop as the first step, GARC proposed different possible locations of the pool and garage, and the implications of how each location  will affect the flow of the current common areas and the various indoor-outdoor relationships. The client ultimately decided to go the direction of  building the garage on the northside of the backyard, with a connector to the main house, and leave the southside for the pool without an abundance of sunlight. With the addition and main house together, they create a semi-courtyard space that allows for an outdoor kitchen and dining with a pool view. 

We also redesigned the interior common area to open up the kitchen to the living room and take advantage of the high ceiling. The connector between the garage and the house will host the dining room and a beverage station. We incorporated  multi-sliding doors on the courtyard side of the home which allows the space  to be totally open and used as a semi-outdoor space when there is a gathering or just to enjoy the nice weather.

Concept

Hirano Final image
Carolino Outdoor Space Final 2

Before & After